Pandemia koronawirusa ma dwojakie konsekwencje dla obiektów agroturystycznych. Z jednej strony powoduje dużo większe zainteresowanie wypoczynkiem na wsi, z drugiej strony niesie za sobą wyzwania dla osób prowadzących taką działalność. W związku z powyższym Polska Federacja Turystyki Wiejskiej "Gospodarstwa Gościnne" przy wsparciu finansowym Ministerstwa Rozwoju, Pracy i Technologii, realizuje projekt, który ma na celu poprawę jakości świadczonych usług turystycznych na wsi i zwiększeniu bezpieczeństwa zdrowotnego.
Polska Federacja Turystyki Wiejskiej "Gospodarstwa Gościnne" rozpoczyna realizację projektu szkoleniowego, którego celem jest poprawa profesjonalizmu w prowadzonej działalności turystycznej na wsi i zwiększenia bezpieczeństwa zdrowotnego zapobiegającego rozprzestrzeniania się pandemii wśród turystów.
Polska Organizacja Turystyczna zaprasza małych i średnich przedsiębiorców do udziału w darmowych warsztatach na temat prowadzenia i rozwijania stron w portalach społecznościowych. Szkolenie realizowane będzie w ramach programu Polski Bon Turystyczny.
Projekt badawczy „Agroturystyka na nowo”, zrealizowany w roku 2020 przez CDR Oddział w Warszawie, miał na celu identyfikację barier rozwoju agroturystyki, kierunków jej rozwoju, także w kontekście pandemii COVID19, zmian klimatu, rozwoju technologii informacyjnych i nowych środków komunikacji. Wnioski z badania mogą stanowić użyteczne wskazówki dla właścicieli gospodarstw agroturystycznych.
W czasie trwającej od miesięcy pandemii ciężką próbę przechodzą właściciele gospodarstw agroturystycznych, lokalni producenci żywności, restauratorzy. Chroniczny brak klientów zabija świetnie prosperujące do niedawna biznesy. Czy istnieje sposób na to, by z covidowego kryzysu wyjść obronną ręką? Piotr Lenart, propagator idei szlaku kulinarnego „Niech Cię Zakole”, przekonuje, że jest to możliwe.
Możliwość zwiedzania grupowego w muzeach a także wprowadzenie szczególnych zasad dla bibliotek oraz organizatorów imprez w strefach żółtej i czerwonej - to tylko niektóre zmiany w zaktualizowanych wytycznych dla instytucji kultury oraz wydarzeń kulturalnych i artystycznych. Aktualizacji wytycznych przyświeca ograniczenie do minimum ryzyka zachorowania przy zachowaniu aktywności zawodowej i podczas korzystania z oferty kulturalnej.
Wiele gospodarstw agroturystycznych i obiektów turystyki wiejskiej to chętnie uczęszczane miejsca organizacji szkoleń, konferencji czy spotkań biznesowych. Główny Inspektor Sanitarny wydał wytyczne obowiązujące organizatorów tych wydarzeń w okresie epidemii.