Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa wznawia cykl bezpłatnych spotkań informacyjnych dotyczących funkcjonowania Platformy Żywnościowej, elektronicznego narzędzia umożliwiającego giełdowy obrót towarami rolno-spożywczymi. Platforma może mieć szczególne znaczenie w czasie trwającej pandemii COVID-19 .
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi we współpracy z Głównym Inspektoratem Sanitarnym wypracowało wytyczne dla producentów rolnych zatrudniających cudzoziemców przy pracach sezonowych. Wytyczne te są odpowiedzią na sytuację zagrożenia wirusem SARS COV-2 oraz potrzebę zapewnienia pracowników głównie przy zbiorach owoców miękkich.
13 maja br. Główny Inspektor Sanitarny wydał wytyczne przeciwepidemiczne w związku z możliwością ponownego uruchamiania od dnia 18 maja 2020 działalności usług gastronomicznych w kolejnym etapie znoszenia ograniczeń związanych z koronawirusem.
W związku z rozszerzoną tarczą antykryzysową przebywający w Polsce cudzoziemcy już nie muszą obawiać się wydalenia z kraju z powodu kończących się pozwoleń. Wprowadzone ułatwienia wydłużają terminy legalnego pobytu.
W zachowaniu bezpieczeństwa mikrobiologicznego żywności istotne jest rygorystyczne zachowanie podstawowych zasad bezpieczeństwa żywności, które służą zapobieganiu jej zanieczyszczeniu, w tym również wtórnemu zanieczyszczeniu na etapie dystrybucji i sprzedaży.
Platforma żywnościowa SELLFOOD to pionierskie rozwiązanie mające na celu skrócenie łańcucha pośredników w obrocie towarami rolno-spożywczymi pomiędzy rolnikiem a konsumentem. Zainteresowane podmioty mają teraz możliwość skorzystania ze szkolenia na temat platformy w formie elektronicznej.
Wytyczne skierowane do producentów żywności przetworzonej oraz na etapie produkcji pierwotnej w związku z rozprzestrzenianiem się koronawirusa SARS COV-2 wywołującego chorobę COVID-19 zostały pozytywnie zaopiniowane przez Głównego Inspektora Sanitarnego