Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu zaprasza na konferencje internetowe pn. „Krótkie łańcuchy dostaw żywności w okresie zagrożenia epidemicznego – doświadczenia producentów i oczekiwania konsumentów” realizowane w ramach operacji Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2020-2021.
Komisja Europejska opublikowała zawiadomienie zawierające wytyczne w sprawie systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności na potrzeby działalności detalicznej w sektorze spożywczym, w tym darowizn żywności (2020/C 199/01).
Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa zaprasza przedsiębiorców sektora rolno-spożywczego na webinarium p.t.: Rynek żywności halal w Singapurze i pozostałych krajach ASEAN. Możliwości dla polskich eksporterów. Wydarzenie odbędzie się 14 lipca 2020 r., w godzinach 9:30 – 12:00. Udział w webinarium jest bezpłatny.
W związku z zakazem organizowania imprez masowych Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka zdecydowała o zorganizowaniu Wirtualnej Wystawy Bydła Mlecznego o zasięgu ogólnopolskim (e-Wystawa krów pierwiastek 2020), w której wezmą udział krowy pierwiastki rasy polskiej holsztyńsko‑fryzyjskiej.
Polska Agencja Inwestycji i Handlu organizuje szkolnie w formie webinarium, na którym będzie można dowiedzieć się jak w dobie pandemii wykorzystać potencjał rynków krajów Sojuszu Pacyfiku dla branży spożywczej i rozpocząć współpracę z Meksykiem, Kolumbią, Chile oraz Peru.
Wideokonferencją w dni 10.06.2020 Krajowy Ośrodek Rolnictwa rozpoczął prace związane z planowanym wprowadzeniem w Polsce systemu monitorowania produkcji żywności „od pola do stołu”. Uczestnicy konferencji debatowali nad tym, co zrobić, by konsument na całym świecie wybierał polskie produkty, świadomy ich pochodzenia.
8 czerwca br. odbędzie się internetowe spotkanie z ekspertami Agrifirm Polska, dotyczące aktualnej kondycji branży drobiarskiej oraz możliwości rozwoju produkcji w dobie pandemii COVID-19.