Aktualizacja wytycznych związanych z branżą spożywczo-gastronomiczną

Od 1 do 14 lutego obowiązują nowe zasady bezpieczeństwa dotyczące COVID-19. Od wspólnej odpowiedzialności wszystkich zależy to, jak szybko poradzimy sobie z pandemią.


GASTRONOMIA

Obowiązuje zakaz działalności stacjonarnej restauracji. Możliwa jest jedynie realizacja usług polegających na przygotowywaniu i podawaniu żywności na wynos oraz w dowozie.


RESTAURACJE HOTELOWE 

Dozwolone jest prowadzenie restauracji w hotelach, ale tylko w dostarczaniu posiłków dla gości hotelowych do pokoi.

CENTRA HANDLOWE I SKLEPY WIELKOPOWIERZCHNIOWE

Od 1 lutego centra i galerie handlowe są otwarte i działają w ścisłym reżimie sanitarnym.

W placówkach handlowych, na targu lub poczcie, obowiązuje limit klientów:

  • 1 os/10 m2 – w sklepach do 100 m2
  • 1 os/15 m2  – w sklepach powyżej 100 m2

GODZINY DLA SENIORÓW
Od 1 lutego nie obowiązują już godziny dla seniora.

WESELA, KOMUNIE, KONSOLACJE I INNE UROCZYSTOŚCI ORAZ PRZYJĘCIA OKOLICZNOŚCIOWE
Obowiązuje zakaz organizacji tego typu wydarzeń.

ZGROMADZENIA I SPOTKANIA

W zgromadzeniach publicznych może uczestniczyć max. 5 osób. Uczestnicy mają obowiązek zakrywania nosa i ust oraz zachowania 1,5 m odległości od innych osób. Ponadto odległość między zgromadzeniami nie może być mniejsza niż 100 m.

W imprezach i spotkaniach organizowanych w domu może uczestniczyć maksymalnie 5 osób- do tego limitu nie wliczamy osoby zapraszającej na imprezę oraz osób, które wspólnie mieszkają lub gospodarują z tą osobą.

TARGI, WYSTAWY, KONGRESY, KONFERENCJE

Targi, wystawy, kongresy i konferencje mogą odbywać się wyłącznie on-line.

 

Źródło: https://www.gov.pl/web/