Zasady obowiązujące w okresie epidemii w lokalach gastronomicznych

Zasady organizacji usług gastronomicznych reguluje rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 7 sierpnia 2020 r. w sprawie ustanowienia określonych ograniczeń, nakazów i zakazów w związku z wystąpieniem stanu epidemii.. Obowiązują też Wytyczne Głównego Inspektora Sanitarnego dla gastronomii z dnia 19 czerwca 2020. Wytyczne dotyczą zarówno organizacji usług gastronomicznych, obowiązków konsumentów, jak również procedur w przypadku wystąpienia podejrzenia zachorowania na koronawirusa.

Czytaj więcej: Zasady obowiązujące w okresie epidemii w lokalach gastronomicznych

Przetwarzanie produktów rybołówstwa i akwakultury – nabór wnioisków

Zakłady przetwórstwa rybnego to kolejny adresat, do którego trafi pomoc rekompensująca straty gospodarcze wynikające z epidemii COVID-19, wypłacana ze środków Programu Operacyjnego „Rybactwo i Morze”. Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa ogłosiła pierwszy z trzech planowanych naborów wniosków o wsparcie dla tej branży. Odbędzie się on w terminie 31 lipca – 6 sierpnia 2020 r.

Czytaj więcej: Przetwarzanie produktów rybołówstwa i akwakultury – nabór wnioisków