Monitorowanie wpływu koronawirusa na branżę rolno-spożywczą

Wspólnotowe Centrum Badawcze JRC (Joint Research Centre)  uruchomiło badanie mające na celu monitorowanie wpływu pandemii koronawirusa (COVID-19) na łańcuch dostaw żywności w rolnictwie w UE - od pola do stołu. Badanie skierowane jest do przedsiębiorców,  w tym małych firm i rolników, działających na etapie produkcji, dystrybucji, przetwarzania, sprzedaży hurtowej lub detalicznej łańcucha dostaw produktów rolno-spożywczych.

Czytaj więcej: Monitorowanie wpływu koronawirusa na branżę rolno-spożywczą

Ogólnopolski konkurs - Najlepsza wędzarnia tradycyjna

Przedmiotem konkursu jest wyłonienie najlepszych wędzarni, umożliwiających wędzenie produktów mięsnych systemem tradycyjnym, z zachowaniem bezpieczeństwa zdrowotnego produktu i najwyższej jakości wędzonek. Organizatorem konkursu jest Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu we współpracy z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Konkurs ma na celu między innymi popierania produkcji i sprzedaży rodzimych produktów mięsnych.

Czytaj więcej: Ogólnopolski konkurs - Najlepsza wędzarnia tradycyjna