Ogólnopolski konkurs - Najlepsza wędzarnia tradycyjna

Przedmiotem konkursu jest wyłonienie najlepszych wędzarni, umożliwiających wędzenie produktów mięsnych systemem tradycyjnym, z zachowaniem bezpieczeństwa zdrowotnego produktu i najwyższej jakości wędzonek. Organizatorem konkursu jest Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu we współpracy z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Konkurs ma na celu między innymi popierania produkcji i sprzedaży rodzimych produktów mięsnych.

Czytaj więcej: Ogólnopolski konkurs - Najlepsza wędzarnia tradycyjna

Przetwory dla bohaterów pandemii

Łącząc siły w walce z koronawirusem plantatorzy i przetwórcy owoców jagodowych przekazują swoje produkty potrzebującym wparcia pracownikom ochrony zdrowia. Zebrali już wspólnie 4500 sztuk przetworów o łącznej wadze 2.400 kg w tym soki, konfitury i dżemy z owoców sezonowych: aronii, borówki, jagody kamczackiej, porzeczki, malin, agrestu i mini-kiwi.  Akcja trwa do 18 kwietnia 2020.

Czytaj więcej: Przetwory dla bohaterów pandemii