Komisja Europejska zaprasza wszystkich dostawców produktów rolnych i spożywczych do włączenia się w badanie dotyczące nieuczciwych praktyk handlowych w relacjach między przedsiębiorstwami w łańcuchu dostaw produktów rolnych i spożywczych.
Komisja Europejska zaprasza producentów rolnych oraz przetwórców rolno-spożywczych, do wypełnienia ankiety nt. wpływu pandemii COVID-19 na podmioty funkcjonujące w łańcuchu dostaw produktów rolno-spożywczych. Dzięki ankiecie będzie można lepiej zrozumieć odporność podmiotów w łańcuchu rolno-spożywczym, ich ograniczenia oraz reakcje na zaistniałą sytuację, co umożliwi przygotowanie odpowiednich danych na potrzeby kształtowania polityki UE.
Komisja Europejska zaprasza wszystkich dostawców produktów rolnych i spożywczych do włączenia się w badanie dotyczące nieuczciwych praktyk handlowych w relacjach między przedsiębiorstwami w łańcuchu dostaw produktów rolnych i spożywczych.
Sytuacja w gastronomii zmienia się bardzo dynamicznie, a ludzie związani z branżą muszą wykazać się elastycznością i szybką reakcją na zmiany. Jaką ścieżkę biznesową obrać, by przeprowadzić firmę przez pełen wyzwań czas? Odpowiedź te pytania przyniesie zaplanowana na 16 listopada II Konferencja Kryzysowa dla Gastronomii Made for Restaurant On-line 2020-Master Class Sztuka Przetrwania.
Wystartowała nowoczesna platforma ogłoszeniowa dla branży rolno-spożywczej - dedykowany dla rolników, producentów, przetwórców serwis agregujący oferty kupna i sprzedaży z gwarancją ich publikacji i pozycjonowania wśród klientów docelowych.
Dzisiaj – 16 października 2020 - w Światowym Dniu Owoców i Warzyw rozpoczyna się kampania mająca na celu promocję Jabłka Grójeckiego wyróżniającego się na polskim rynku oznaczeniem Chronione Oznaczenie Geograficzne. W ramach akcji, między innymi, Fundacja PKP otrzyma 8 tysięcy Jabłek Grójeckich zapakowanych w specjalnie przygotowanych kartonikach, które 18 października br. będą rozdawane w pociągach PKP Pendolino.
Cykl 12 programów opowiada o realiach żywnościowych na rynkach lokalnych i sprzedaży bezpośredniej w czasach pandemii oraz o tym, jak rolnicy i producenci żywności w różnych częściach Polski podejmują współpracę, by tworzyć i rozwijać rynki dla żywności wyprodukowanej lokalnie. Przekazywane są informacje o kulinariach i żywnościowych produktach lokalnych, oraz o ludziach, którzy je tworzą i którzy angażują się w tworzeniu tzw. Krótkich Łańcuchów dostaw Żywności.